Här är en trasig hov som är omöjligt att spika fast en sko på. Då får man "limma" fast skorna.

En hov klar.

Inte en enda söm använd.

Färdigt!

Välkommen till min sida om hovvård!

 

Jag vill att hästägarna ska vara intresserade. Kunna slå på tappskor själv, ställa krav, kritisera och argumentera. Jag vill göra ett bra jobb. Bråkar hästen är det aldrig hästens fel. Personkemin måste stämma. Fungerar det inte – byt hovslagare. Visa gärna hästen i rörelse, då är det lättare att göra en bedömning. Och tänk på; No foot - no horse.

 

Här kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter och åsikter inom detta stora ämne som rör hästarnas fötter. Har du något intressant att diskutera om så maila mig så tar jag upp det.

 

 

Tankar om..

..olika sorters skor

För det första vill jag nämna skor med sidotåkappor som oftast gör mer skada än nytta! Dessa skor är vanliga i Holland och Frankrike och används på ridhästar som går mycket på mjuka och lösa underlag, för att skon ska ge bättre stöd. Dessa skor kan alltså användas vid tävling eller kortare perioder. Men vid långa skoperioder förstörs hovväggarna och det blir bara smulor när man ska verka hoven. Ju färre tåkappor desto bättre tycker jag. Att sko utan tåkappor fungerar utmärkt tycker jag bara man sätter de två första sömmen rätt. 

Och så finns det holländska skor som är gjorda för höger och vänster hovar. Det är inte så bra för den som strävar efter att få lika och symetriska hovar. Med dessa skor så anpassas hovarna efter skorna och det är ju tvärtom det ska vara!

Aluminiumskor används endast kortare perioder som vid tävling eftersom aluminium "äter upp" hovarna.

Guldskor, eller cormantskor, håller längre än järnskor men är slitsamt för hästens ben. Så det måste ju vara bättre att slita skorna istället för hästen! Skorna förstör även verktyg som hammare och städ.

 

..plastning av starthästar

Dagens hästar är avlade till så naturtravare att de egentligen aldrig behöver ha skor för att springa snabbt. Men det är riskabelt att tävla barfota med en två- eller treåring eftersom benen inte har växt klart och är starkt nog. Om man har en treåring som absolut måste gå barfota fram, t ex för att den slår sig, så kan man plasta hoven. Man bygger upp hoven med plast så det blir som en sko. Det ger hästen ett bra skydd, glid och samtidigt bra fäste och väger ingenting! Vill man köra barfota bak har de flesta travare en tendens att slita utsidan extra mycket. Jag brukar då lägga på plast på bara utsidan av hoven, det hjälper hästen att bredda mer och främjar bakknän och haser. Plastning tror jag är framtidens balans på travhästar.

Det finns även skor som man kan limma fast och det är bra till hästar med tunna eller trasiga hovväggar (ex. bilderna till vänster). Är hästen hovöm brukar hältan släppa på en gång när man slipper använda söm.

 

..plastning av föl

Detta är ett bra hjälpmedel för att korrigera fölets ben. Det kan till synes bli helt bra. Men det är svårt att bevisa att det interiöra skelettet blir starkt och hållbart. Ibland kan det vara bättre att låta fölet stärka upp benet själv. Däremot är det okej att plasta (eller sko) för att exempelvis få längre tå om senorna är för korta. Men att plasta eller använda skenor för att få benen rätställda är lite fusk. Det är sånt man borde få reda på när man är på unghästauktioner. Jag vill hellst inte ha såna hästar för de borde vara mycket skörare.

 

Skon passas till.

AndreasPeterson.com © 2010 • tel: 070-532 29 55 • andreaspeterson@msn.com